top of page

“Zwemmen in koud water zet alles in je lichaam ‘aan’. Ik voel me er gezond en energiek door’’


Nadat Liza Suijker een artikel in het VARnws had gelezen over winterzwemtrainingen bij de Maarsseveense plassen twijfelde ze geen seconde en gaf zich direct op. Nu Liza de training succesvol heeft afgerond zijn wij benieuwd naar haar ervaring. Gaat Liza ook na training door met winterzwemmen?


“Sinds ik naar Tienhoven ben verhuisd, wilde ik in koud water zwemmen. Ik wist alleen niet zo goed hoe ik moest beginnen. Ik wilde leren om op een verantwoorde manier in de winter te kunnen zwemmen. Dat is goed gelukt.”

Liza volgde één van de vierweekse trainingen van het Centrum voor Koudetraining bij de Maarsseveense plassen. “Ik vond het heel fijn dat het vier bijeenkomsten waren, omdat je dan ook al vier keer het water in bent gegaan en het daarmee al min of meer gewoon is geworden.” In de training leerde ze verschillende ademtechnieken waar ze ook in het dagelijks leven profijt van heeft: “De ademtechnieken die ik tijdens de training heb geleerd, gebruik ik om mijn batterij weer op te laden, bijvoorbeeld aan het einde van mijn werkdag. Mijn hoofd wordt er helder van op een manier die ik niet met iets anders kan vergelijken.” Het koude water heeft een bijzondere uitwerking op Liza: “Zwemmen in koud water zet alles in je lichaam 'aan'. Ik voel me er gezond en energiek door, en stiekem is het natuurlijk ook wel leuk dat het stoer gevonden wordt.”


Gaat Liza door met winterzwemmen? “Soms ga ik voor ik naar mijn werk ga even zwemmen ’s ochtends. Het gevoel van - dit doe ik toch maar mooi - blijft dan de hele dag hangen, heerlijk. Het is echt verslavend, dus ik blijf er zeker mee doorgaan!”

GEPUBLICEERD IN VARNWS DEC, 2022 (LOKALE KRANT UTRECHT)

https://www.varnws.nl/leidscherijn/ondernemend/34734/-zwemmen-in-koud-water-zet-alles-in-je-lichaam-aan-ik-voel-me-e --- Lees je goed in wanneer je zelfstandig begint met koudetraining. Bekijk de contra-indicaties bij de 'veelgestelde vragen' op de programma-webpagina. Als je buiten gaat winterzwemmen, is het belangrijk om altijd samen met iemand anders te gaan. Bouw het rustig op en ga niet te lang. De trainers van het Centrum voor Koudetraining zwemmen meestal niet langer dan 1 tot 1,5 minuut. Dagelijks koud afdouchen doen wij meestal niet langer dan 30 seconden. Wij raden iedereen aan om een training te volgen voordat je begint met koudetraining; bekijk de data op onze website.Comments


bottom of page